Galgamenti Népfőiskola

Terítsük meg Galgahévíz asztalát!

Terítsük meg Galgahévíz asztalát! Miért?


Galgahévíz-i illetve a környékbeli helyi termékek előállítóinak és fogyasztóinak szeretnénk segíteni, hogy egymásra találjanak. Reményeink szerint a termelők és fogyasztók személyes bizalmon alapuló vásárlói kapcsolata fejlődhet, ha információkkal, rendszeres híradásokkal szolgálunk egy tematikus oldalon. Kifejezetten az egészséges és közelben termelt termékeket keressük és ajánljuk. Örülünk ha a helybeli vásárlások során minél kevesebb csomagolási hulladék keletkezik, ha környezetbarát, energiatakarékos lehetőségekről adhatunk hírt.

A fenntarthatóságot a legszélesebben értelmezzük, ahol a környezeti erőforrásokat takarékosan és minél kevésbé szennyezően használjuk, ahol a gazdasági szereplők kisléptékben gondolkodnak és a társadalmi csoportok minél szélesebb köreihez jutunk el.

Ajánljuk őket:
Mrkva Attila és Kerekes Éva: kecskesajt, tejtermékek, hús
Gódor Antal, Gódorné Gergely Éva: biozöldségek (gyökérzöldségek, káposztafélék)
Molnár Biokert, Molnár Csaba és Molnárné Tóth Mária: primőr biozöldségek és biozöldség kereskedelem
Kovács Tamás (Verőce): méz
Marinka Edit és Schulz Ádám: bio homoktövis készítmények
Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület: leader közösségen belüli helyi termelők összefogása


2020. február 12-én is várunk Benneteket egy rendkívül érdekes, ízletes és a böjtben is értékes élelmiszercsoport újrafelfedezéséhez! Vendégelőadónk Ekler Éva, a Pillangó Fejlesztések Egyesülettől érkezik.2019 év végén jelent meg egy e-könyvük: Szeretnéd szeretni a lencsét? címmel. A lencsék, babok és a fenntarthatóság közti kapcsolatra is rápillanthatunk!
S képzeljétek Évának köszönhetjük ezt a jó kis csoport és programsorozat címet is: "Terítsük meg Galgahévíz asztalát!"

5. rész: Környezetbarát tisztítás 2018. október 3. szerda
Galgahévíz, Kodály Zoltán Művelődési Ház, emeleti előadóAz őszi nagytakarítás aktuálissá válik októberben. Ilyenkor a leandereket, pálmákat, fagyérzékeny évelőket behurcoljuk a lakásba, védett előterekbe, az ablakokat megtisztítjuk, a kamra polcait, az almás, krumplis rekeszeket feltöltjük. Kicsit begubózunk az őszi hidegek elől. A fák is lehullajtják leveleiket s téli pihenés következik. Talajaink többnyire csupasszá válnak. A földek sokféleségét, agyagos, homokos avagy televény jellegét járta körül a szenvedelmes kertész (Karel Capek) soraival Darnyik Ági felolvasása. Nagyon nagy élmény, ahogy Ági elmesél egy-egy fejezetet!

Azonban kanyarodjunk vissza főtémánkra, a környezetbarát tisztításra. Nagyanyáinktól ránk maradt szereket jól ismerjük: az ecet, kálilúg (hamu és víz), mosószappan, szódabikarbóna. Ki-ki használja már ezeket, főleg, ha allergiás panaszokkal küzdenek a családban. Mosódiót vagy más bio készítményeket is lehet vásárolni akár már az interneten is. www.zoldbolt.hu

Egyik előadónk - Salángi Judit - a Citrex 2000 bio tisztítószert előállító céggel (www.orgalco.hu) és termékeivel ismertetett meg bennünket. A termékek az EU környezetbarát védjegyét, valamint a hazai Cédrus védjegyet is megkapták, minthogy 98 százalékban biológiailag lebomlanak a természetben. "A termékek mind a háztartásokban előforduló tisztítási igényeket, mind az egyéb, gépi, illetve különböző eszköztisztítási és fertőtlenítései igényeket kielégítik. A CITREX 2000 jelű szer bakteriosztatikus és fungisztatikus hatását Prof. Dr. Burkhard Wille epidemiológus, infektológus szakorvos vizsgálta Staphylococcus auerus, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans mikroorganizmusokra. A kapott eredmények alapján mindegyik mikroorganizmusra bebizonyosodott a CITREX bakteriosztatikus hatása." (Házi Imre tanulmánya - http://www.orgalco.hu/wp-content/uploads/2015/11/Tanulmany.pdf, 2015) A készítmények között vannak továbbá WC illatosító olajok, mosogatószer és vízkőoldó. A beszélgetés során kiderült, hogy már többen használják is ezeket, s hatékonynak találták.

Másik előadónk egy kis ismeret-felelevenítéssel kezdte el a tisztítószerek, a vegyszerek világát bemutatni. Ezzel jól érzékeltette, hogy milyen nagy előny is az, ha tiszta vízzel is tudunk takarítani. Ehhez segít hozzá az ultra mikroszálas kendő, s Tábori Mira Vixis boltja. Az ultra mikroszál a hajszálnál 100-120-szor vékonyabb, 1 gramm súlyú anyagból 10 kilométer hosszú szál készíthető. A kendő mikroszálai magukba zárják a port, a koszt, és emiatt rendkívül hatékonyan tudnak takarítani. A kendőből létezik ablakpucoló, portörlő, felmosófej, törölköző, latyakfogó, pohár-edényalátét, pókhálózó, folttisztító szivacs, mosogatószivacs. Az elszennyeződött kendőket langyos szappanos vízzel lehet kimosni, esetenként gépben is moshatóak, maximum 60 fokon. Az öblítők anyagai összetapasztják a mikroszálakat, tehát öblítő nélkül mossuk csak, ha gépben mossuk ki ezeket. Pamut holmival együtt mosni tilos. Az előadáson egy rúzzsal összekent tükört sikerült szépen lemosni a gyerekek (Zalán és Benedek) no és a csodarongy segítségével!

Az előadás végül családias beszélgetéssel zárult, miközben almát ropogtattunk, szőlőmustot iszogattunk (Stefán család) és tepertős pogácsát (Puskás család és a szomszédasszony készítette finomságot) eszegettünk. Közel 20 fő jött el, nagyon örülünk ennek! Kérjük, hogy a következő alkalommal is minél többen találkozhassunk újra.

November 7-én, szerdán a gyümölcsfa telepítés lesz soron, valamint a mikroorganizmusok szerepe a talajban, kerül előadásra.

4. rész: Kemencés nap

2018. május 12. szombat 14.00 - 18.00
Helyszín: Kemencés ház, Dobó utca

Program:
Két szuper előadással várunk mindenkit:
15.00 - 15.30 
Koczka Noémi (egyetemi oktató, Szent István Egyetem): 
Gyógynövények a kiskertben (Alapvető kiskerti gyógynövények, hasznosításuk és termékké alakításuk lehetőségei) 

16.00 - 16.30 Prokaj Enikő (egyetemi oktató, Szent István Egyetem):
Biokerttől az erdőkertig (Helyi zöldség, gyümölcs termesztés otthon, miközben a fenntarthatóság, a biológiai sokféleség is szerepet kap a kertészkedésben)

Emellett lesz helyi termék árusítás, néptánc, népzene, játékok, rajzkiállítás (kiskert témában), egy különleges táncos ősbemutató, lovaskocsizás, kosárfonás, és persze finomabbnál finomabb ételek.

"Én kis kertet kerteletem" rajz és fotopályázat óvodásoknak és iskolásoknak

A belépés díjtalan.

3. rész 2018. április 5. szerda este 18.00

Galgahévíz, Kodály Zoltán Művelődési Ház, emeleti előadó
Kedves Népfőiskolások!

Várunk Benneteket szeretettel a következő találkozóra, mely már a 3. a sorban.
Ezen alkalommal a sajtok (húsok), mézek és az önellátás világába kalauzolnak el előadóink.
1. Kerekes Évi és Attila (helyben), akik kecske és tehéntartással foglalkoznak s tejfeldolgozással készítenek sajtokat. Széles körű önellátásra törekszenek.
2. Kovács Tamás (Verőce), aki fiatal méhészként tanulmányai mellett végzi ezeket a kiegészítő, az önellátást segítő tevékenységeket.

Nagy szeretettel készülnek előadóink. Képeket válogatnak, hogy jobban bemutathassák mit is csinálnak, hogy is alkotnak kézműves remekeket melyek még finomak is.
Méhészeti eszközökkel is ismerkedhetünk egy kicsit!
Karel Capek szenvedelmes kertészét is elhozza közénk Darnyik Ági tüneményes felolvasása!
Gyertek!
Üdvözlettel: Nagy Andrea

2018. február 28-án szerdán este 6 órától tartjuk a Terítsük meg Galgahévíz asztalát rendezvény 2. rész

Gyülekezés közben illetve a kóstoló közben: Magbörze és mag cserebere - Hozzatok olyan magokat, amikből feleslegetek van! Lehet ez virágmag, zöldségmag, hagymafélék.
18.00 Irodalmi szösszenet - /Capek: Március a Szenvedelmes kertésszel/ felolvassa: Darnyik Ágnes
18.05 - 18.35: Marinka Edit és Schulcz Ádám: Bio homoktövis termesztés és termékek - vetített képekkel
18.40 - 19.10: Molnárné Marika és Molnár Csaba: Biozöldségek a fóliából - vetített képekkel
19.10 Kóstoló - házi kenyér, zsírosan, újhagymával, linzer homoktövis lekvárral, homoktövises bodzás szörp forrón avagy hidegen!

https://www.facebook.com/groups/1899097000401551/ Galgahévíz Asztala

1. rész 2018. január 24. szerda este 18.00

Galgahévíz, Kodály Zoltán Művelődési Ház, emeleti előadó
Program:
Helyi termékek és a klíma - kisfilm - iskolások díjnyertes munkája (Gódorné Gergely Éva tanárnő segítségével a hévízgyörki diákok készítették a kisfilmet)

Karel Capek: A szenvedelmes kertész (részlet - felolvassa Darnyik Ágnes )

A biogazdálkodásról - a talajról, a talaj előkészítéséről beszélgetünk Gódor Antal biogazdával.

Zöldségkóstoló

Várjuk szeretettel az érdeklődőket, akik kiskertjükben szeretnének szelíd, környezetbarát módon kertészkedni, akik egészséges és finom zöldségeket akarnak termeszteni családjuknak, vagy épp hallani erről a lehetőségről és ropogós céklát, finom répát kóstolnának!

Gódor Antal és Gódorné Gergely Éva
Galgamenti Népfőiskola