Galgamenti Népfőiskola

Enikő-díj kuratóriuma 2018. szeptember 17-i ülésén
a Galgamenti Népfőiskola Oktatóközpont munkáját
Enikő-díj kitüntetéssel ismerte el.
Laudáció


Környezet és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége Enikő-díj kuratóriuma 2018. szeptember 17-i ülésén a Galgamenti Népfőiskola Oktatóközpont munkáját Enikő-díj kitüntetéssel ismerte el. Indoklás: A "Szentandrás" a Galgamenti Népfőiskola Alapítványa 1989 óta működik. Elsősorban a kistérségre kiterjedő környezeti nevelést végez, amely kiterjed minden korcsoportra, az óvodás korosztálytól kezdve a felnőtt lakosságig. 2006-ban lett a KOKOSZ tagja, s azóta jelentős feladatokat vállalt annak munkájából is.

A környezeti nevelést komplexen értelmezik. A térségi igényekhez illeszthető közéleti népfőiskolai programokat szerveznek, amelyekben a mindennapi életet és a fenntarthatóságot segítő elemek kerültek előtérbe. Alapvető céljuk a helyi értékek feltárása, megismertetése és megőrzése. Foglalkoznak egészségvédelemmel, természetes gyógymódok megismertetésével, az ökológiailag tudatos életmód elősegítésével, természeti adottságaik, építészeti és kulturális örökségük védelmével, helytörténeti kutatásokkal is. A KOKOSZ Óvoda munkacsoport tagjai személyesen is meggyőződhettek ezekről, amikor is 2010-ben Galgahévízen, 2016-ban pedig Boldogon tartották a szakmai találkozót.

E sokrétű munkához kellő szakemberrel valamint kiterjedt helyi, regionális és országos civil kapcsolattal rendelkeznek. Példaértékű együttműködésük az önkormányzatokkal és sok térségi civil szervezettel. Sokrétű munkájukból kiemelem, hogy összeállították a helyi értéktárat (Száraz Rozika néni anyagára gondolnak), éveken át ÖkoNyári Egyetemet szerveztek az ökofalu érdekében, közösségépítő rendezvényeik az óvodai és iskolai zöld jeles napok, a Komposzt buli, a Galgahévíz Asztala. Népszerű hírlevelük a Galga-Ökoinfo, országossá nőtt a Komposztálás Ünnepe kezdeményezésük. Szakmai továbbképzéseket tartanak: óvónőknek, iskolai pedagógusoknak, védőnőknek, szociális területen dolgozóknak. Számos módszertani kiadványt készítettek (pl.: Jeles napjaink a Galga mentén, Mandala naptár, Állati növénykert).

A Galgamenti Népfőiskola nagy kisugárzású oktatóközpont. Működése nyilvános, informatív honlapjával is értékközvetítést végez. A sokrétű munka jelzi a rendszerességet és a hatékony együttműködést a térség más közösségeivel. Tevékenysége példaként szolgál a KOKOSZ tagjai számára.

Az Oktatóközpont közösségének gratulálok a kitüntetéshez, és további sikereket kívánok.
Eger, 2018. szeptember 29.
Dr. Kárász Imre, a kuratórium elnöke