Galgamenti Népfőiskola
Regionális iskolai programok a Föld Napja alkalmából

Regionális galgamenti környezetvédelmi rendezvény iskolásoknak 2015

18. alkalommal került megrendezésre zöld jeles napunk, most kivételesen a Madarak és Fák napjához közel, 2015. május 14-én csütörtökön. A témánk idén a hangyák és a társadalmuk volt. Egy kis szakirodalmat állítottunk össze az 5. osztályosok versenyző csapatainak. Ebben szó volt arról, hogy milyen rovarok is a hangyák - hártyásszárnyúak! -, aztán hogy milyen hangyafajok élnek Magyarországon, illetve milyen szerepük van a természetben - szerves anyagok és hulladékok feldolgozása, kártevők gyérítése. Tudjuk-e, hogy a hangyák valójában állatokat is tartanak - ők telepítik a tetveket a növényeinkre - és "földet művelnek" - ugyanis gombát képesek termeszteni, sőt aratnak is - vagyis magokat is begyűjtenek.

Egy kis mesét is kértünk a gyerekektől, hogy mutassák be a településük értékeit Mimó manó és Csipek kutya, környezettudatos meseszereplők segítségével, s szőjék bele a hangyákat is a történetbe. Nagyon értékes kis "ökoturisztikai" bemutatókat láthattunk! Zsámbokon, a Bajza Lenke Általános Iskolában találkoztunk és vendégeskedtünk. Tura, Vácszentlászló és Galgahévíz valamint a vendéglátóink 5. osztályosai érkeztek 6-6 fős csapatokban.

Hrács Krisztina környezetgazdálkodási agrármérnök hangya rovarpreparátumokat illetve mikroszkóposan megfigyelhető élő hangyát mutatott a gyerekeknek. Előadásában pedig bevezette őket egy kicsit a hangyák világába. Szóba kerültek a hangyák természetes ellenségei is, mint a hangyaleső lárvája vagy a zöld küllő (harkályféle). Megtudtuk, hogy az erdei vöröshangya fajok védettek, a bolyok természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Ahogy már az lenni szokott egy kis totóval mértük fel játékosan a gyerekek ismereteit, majd akadályverseny keretében az érzékszerveiket tettük próbára. Olyan illatokat kellett felismerni, amit a hangyák nem szeretnek (levendula, ecet, fahéj, fekete bors, borsmenta). Ízfelismerés, puzzle kirakás és hangya kép - leírás párosítás következtek ezután.

A felkészülés része volt az is, hogy gyűjtsenek érveket a hangya hasznossága mellett és ellen. Ezt a tudásukat egy vitahelyzetben teszteltük. Volt egy háziasszony, egy erdész, egy biokertész és egy hangyairtó vállalkozó, akik vitáztak. Arra hívtuk fel a figyelmüket, hogy a kompromisszumot keressék. Nagyon frappánsan ez így hangzott: Az erdőben szeretjük a hangyákat, mert a rovarkártevőket gyérítik, a kertben levendulát ültessünk oda, ahova nem szeretnénk, hogy feltelepítsenek tetveket, a konyhában viszont nincs helyük, ott sütőporral próbáljuk távol tartani őket.

A vetélkedés vége mindig az eredményhirdetés. A vácszentászlóiak csapata vitte el a "pálmát", másodikak holtversenyben a zsámbokiak és a turaiak lettek, harmadikak a galgahévízi diákok. Gratulálunk mindenkinek! Füzetet, ceruzát, hangyás matricákat kaptak a tanulók, felkészítő tanáraik pedig szakmai anyagokat. Nagyon szépen köszönjük a részvételt és a vendéglátó iskola pedagógusainak, szülőinek a szíves vendéglátást!

A Szelektív Kft is támogatta a programunkat, honlapjukra minden alkalommal felteszik a rendezvényeink képeit, beszámolóit! http://szelektivkft.hu/index.php/galeriank

A népfőiskolai honlapon is megtalálhatóak az események! http://www.galga-nfi.info.hu/projektek.html

Nagy Andrea

TOVÁBBI KÉPEK