Száraz Rozika néni népművészeti hagyatéka, Galgahévíz

2014.01.24. Népi nap az iskolában

Teadélután iskolásokkal a galgahévízi viselet és hagyományápolás jegyében. Száraz Rozika néni hagyatékának gyöngyszemei - diaképes előadás. Balla Tímea, Balla Zoltán néptánc pedagógusok és az általános iskola pedagógusai, a népitáncos gyerekek bevonásával.

Négy felsős osztályból érkeztek a résztvevők. 5. osztályosok: Hagyományőrzők csapata (5 fő), 6. osztályosok: Hatosfogat csapata (5 fő), 7. osztályosok (5 fő), 8. osztályosok: Turbo csapata (4 fő). A forgatókönyv szerint kiosztottuk a csapatoknak Rozika néni életrajzi adataival a szórólapokat. A zsüritagok: Balla Tímea, Csincsi Károlyné, Sándor Attila, Nagy Andrea. Rozika néni népművészeti hagyatékának fotóiból, kézírásos füzeteiből vett részletekkel, diavetítés alapján haladt a játékvezető Timi néni a program során. Miközben mesélt, sokat kérdezett, a gyerekek egy jó óra múlva már kilenc feladaton voltak túl. Szóba került a földrajzi elhelyezkedésünk, a régi korok 6 elemi iskolájának farsangja (citera), de az egymást szerető fiatalok titokzatos ajándékai is. Beszéltek a gyerekek Rozika néni családjáról, életéről, Timi néni beszélt a kézimunkázás menetéről, a nyomódúcok szerepéről. A gyerekek leírták, amit a tisztaszobáról tudtak, majd a népviselet került előtérbe. Keresgéltek a galgahévízi viseletek közt elbújtatott kakukktojás viseleteket, fel kellett ismerniük ruhadarabokat, s azok használatáról írni, végül a népviseletben levő babák öltözékét mutatták be a leltári lapok alapján a gyerekek.

Igazán nagy figyelemmel és érdeklődéssel fordultak a gyerekek a téma felé, s láthatóan élvezték a feladatokat. A hangulatot egy kis tea, pogácsa, sütemény tette oldottabbá. Az eredményhirdetéskor Timi néni hangsúlyozta, milyen kiegyenlített volt a küzdelem! Minden résztvevő füzetet, ceruzát kapott ajándékba.

Köszönjük az iskola pedagógusainak aktív segítségét, a Lakitelek Népfőiskola támogatását, a helyi népfőiskola önkénteseinek katalogizáló munkáját, a hagyaték tulajdonosainak felajánlását, hogy a népviseleti babákat a gyerekek kézközelben tanulmányozhatták. Így beléphetett a múzeum az iskolába, a helyi értékek pedig felszínre kerülhettek, s tovább élhetnek a fiatal nemzedékben.

N.A.

Négy vetélkedő csapat

Galgahévízi viseletek babákon

Galgahévízi viseletek darabjai

Megkeresés a térképen

Eredményhirdetés