Galgamenti Népfőiskola
Komposztálás Ünnepnapja a Galgamentén 2012

Regionális Komposztbuli óvodásokkal és iskolásokkal

Október 10-e immár második éve országosan is a Komposztálás Ünnepnapja. Galgamentén Galgahévíz adott otthont ennek az ünnepnek idén. Időnk gyönyörű és napos volt, kívánni sem lehetett volna szebbet.


Délelőtt fél 10-re óvodások érkeztek Boldogról és Zsámbokról, hogy a házigazda galgahévízi ovisokkal együtt a Bika tó körül egy kis akadályversenyen vegyenek részt. Idei témánk: Kirándulás az erdőben - kutakodás az avarban. A kicsik lovaskocsiztak a tóhoz, majd, állomásról állomásra haladtak, közben az ősz kincseit gyűjtötték, hulladékválogató feladatot teljesítettek, madárlesen voltak és horgászós feladatban a tavi élőlényekkel ismerkedtek, sőt a talajlakó állatok fényképét is keresték az avarban. Az ügyességi feladatban mintha zsombékokon kellett volna lépkedniük! Aztán még megismerkedhettek a komposztálható növényekkel, sőt élőben láthattak ászkát, földigilisztát, hogy ne féljenek, hanem barátkozzanak meg velük.

Nagy örömmel táboroztak le végül a csapatok a tó melletti réten, ahol pogácsa, alma és tea frissítő után megnézhették egymás rajzait, milyen kirándulóhelyek vannak a szomszédos településeken élők közelében. Az ajándék meglepetés, egy környezetvédős társasjáték volt óvodánként! Köszönjük a Csemetekert Óvoda vezetőjének Bagóné Darnyik Anikónak és kollégáinak ötleteit, szervezési és lebonyolítási munkáit! A dadusok és a konyhás nénik munkáját is dicséret illeti. A Szelektív Kft.támogatásával sikerült az ajándékokat beszerezni.

Az iskolások programja délután 2 órakor kezdődött az ökofaluban. Ide érkeztek turai, vácszentlászlói, zsámboki és galgahévízi iskolások 5. osztályosai közül a 10-10 fős csapatok. A rövid megnyitó és bemutatkozó után totót tölthettek ki a gyerekek a komposztálásról, talajlakókat kerestek fényképeken, komposztba való növényeket gyűjtöttek illetve komposztkeretet raktak össze. Az összerakott komposztkeretbe legvégén belekerült a sok komposztálnivaló. Mikor minden csapat minden akadályon túl volt, egymásnak mutatták be kis műsorukat, amivel előre készültek erre a napra. Ki a gilisztakomposzt készítését, ki pedig a talajlakó élőlényeket mutatta be. Átbeszéltük a problémás pontokat (Lehet-e diólevelet komposztálni?) értékeltük a gyerekek teljesítményét, projektjeiket, jelvényét, csapatuk menetlevelét is. Így alakult a verseny:

  • 1. hely galgahévízi Izgő-Mozgó Giliszták csapat - 49 pont
  • 2. hely zsámboki Zöld társaság csapat - 45 pont
  • 3. hely turai Komposztlakók csapat - 43 pont
  • 4. hely vácszentlászlói Lászka csapat - 42 pont


Eredményhirdetést követően mindeki jóízűen uzsonnázott a zsíros kenyerekből és a szőlőből. Köszönjük a Szelektív Kft. támogatását, így kaphatott minden résztvevő környezetbarát füzetet, a pedagógusok pedig szakmai anyagokat. A Galgahévízi Ökofalunkért Egyesület tagjai: Novák Brigitta, Tapolcai Ágnes, Medgyesyné Inci, Paraszkay Sára valamint az Emberséggel az Emberért Egyesület részéről Kölesné Tímea nagyon nagy segítségünkre voltak! A népfőiskola a programok háttérmunkáit biztosította.

Nagy Andrea 2012 október 29.