Galgamenti Népfőiskola
Galgamenti Regionális Komposztbuli iskolásokkal, Tura 2013 október 10.


Galgamentén 15. éve tartunk ilyen rendezvényt, egy szép kis évfordulóhoz érkeztünk. A turai, galgahévízi, zsámboki, vácszentlászlói iskolák 5. osztályosai, 6-6 fős csapatokkal képviseltették magukat ezen a rendezvényen. Idén Turán, a Hevesy György Általános Iskola pedagógusai látták vendégül a résztvevőket. Támogatónk a Szelektív Kft., szervezési hátteret a Galgamenti Népfőiskola biztosította. Az iskolások előzetesen azt a feladatot kapták, szabadon választhatóan, hogy ismerkedjenek meg a komposztálással egy családnál, vagy a Szelektív Kft telepén. Beszélgessenek a gyerekekkel a hulladékgazdálkodásról és keressenek olyan felesleges dolgokat odahaza, amikről kiderült, teljesen haszontalanok.

A turai pedagógusok a következő feladatokkal készültek: komposztálással kapcsolatos kérdőív, komposztos totó, felesleges áruk fóruma, ügyességi játékok (toboz-dobó, babválogató, mérés - becslés újságpapírral és komposzttal, lufidobó, betűtészta kirakó). A feladatok során szóba került a diólevél komposztálhatósága, a felesleges dolgok kidobása helyett a vásárlás előtti gondolkodás fontossága, a komposztba való alapanyagok sokfélesége. A felesleges áruk fórumának díszpéldányai: cumisüveg fertőtlenítő folyadék, díszdoboz, műanyag gyümölcsök, csörgő-börgő idegesítő zenélő játékok, telefontartó stb. Ennek kapcsán a gyerekek megfogalmazták önálló véleményüket, s kritikai szemléletüket fejleszthették.

Az élvezetes játékot igazán kiegyenlített küzdelem jellemezte. Végül a Galga Giliszták galgahévízi csapata lett az első helyezett 36 ponttal. Őket követte a vácszentlászlóiak Lim-Lom csapata 35 ponttal, majd megosztott harmadik helyen a turai Komposztakók és a zsámboki Biogiliszták végeztek 32 ponttal. Mindannyian környezetbarát füzetet, ceruzát kaptak, pedagógusaik pedig szakkönyveket vihettek haza iskoláikba. Köszönjük szépen Jeneiné Ilike, és Judit tanárnők, felsős tanítványaik szervező és segítő munkáját, valamint a Tünde, Zsuzsi és Heni tanárnők felkészítő munkáját!
Találkozzunk jövőre a Föld napján Galgahévízen!