Galgamenti Népfőiskola
Galgamenti Regionális Komposztbuli óvódásokkal, Zsámbok 2013 október 10.

Galgamentén 15. éve tartunk ilyen rendezvényt, így egy szép kis évfordulóhoz érkeztünk. A rendezvények helyszíne minden évben más-más település. Idén Zsámbokon találkoztunk. Támogatónk a Szelektív Kft., a szervezési hátteret a Galgamenti Népfőiskola biztosította. Ezzel a rendezvénnyel mi is csatlakoztunk az országossá vált komposztálás ünnepnapjához, mely bár október 10-ére esik, mégis az egész hónapot az ünnep jegyében töltötték a csatlakozott intézmények, 45 helyszínen az országban.

Az óvodások délelőtti programjára zsámboki, galgahévízi és boldogi nagycsoportos óvodások érkeztek. A vendéglátónk a Kacó Óvoda pedagógusai és munkatársai voltak. Az óvodák előzetesen azt a feladatot kapták, hogy ismerkedjenek meg a vadgesztenye, a dió és a tölgyfákkal, leveleik formáival, törzsük mintázatával, termésük hasznával. Beszélgessenek a gyerekekkel, mesékkel, versekkel készüljenek és látogassanak is meg egy ilyen fát, rajzolják le a látottakat, népesítsék be a rajzot mesehősökkel, állatokkal, emberekkel.

A zsámboki óvónők a programot a "Dalok, mondák útja" turisztikai, helytörténeti tanösvény mentén szervezték meg. Az első állomáson, a művelődési ház (valaha Berinczy kastély) udvarán hatalmas tölgyfát csodálhattunk meg. Itt mondták el az ovisok a makkról szóló verseiket, illetve a boldogi ovisok A büszke tölgy meséjét adták elő. Utunk a Szent Erzsébet templom mellett haladt, melynek felújítása miatt csak távolról nézelődhettünk. Következő területünk a zsámboki hősi emlékmű körüli park volt, számos vadgesztenye és egy diófa várt minket, sok-sok termésével. Képkereső játék és termésgyűjtés zajlott itt. Nemes Nagy Ágnes verseivel üdvözöltük a vadgesztenyefák különleges, 5 ujjas leveleit, fényes barna terméseit. Utunk következő állomása a falumúzeum és annak udvara volt. Itt sorversenyen mérték össze a gyerekek ügyességüket, majd az udvari játékokkal ismerkedhettek meg. Satírozó formák kirajzolták a régi parasztházat, a templomot, a kastélyt. A térbeli forgatókockák a zsámboki népviselet színpompás kötényét a kecelét mutatták be. A vendéglátóink az óvodában kis frissítővel vártak bennünket, s megidézték a zsámboki szüreti mulatságot dalaikkal, táncaikkal. Ebben a mulatságban végül mindenki ropta a táncot. A program zárásaként megtekinthettük az óvodások fákkal kapcsolatos rajzait, alkotásait. Az óvodák ajándékba kaptak egy társasjátékot (A Borz meséi) valamint óvónőknek szóló kiadványt és emléklapot. A boldogiak egy-egy tölgyfácskát ajándékoztak a zsámboki és a galgahévízi óvodásoknak.

Tavasszal, a Föld napján találkozunk ismét!