Galgamenti Népfőiskola

Zöldülj, fordulj Galgahévízen

A program címe beszédes, mindenkinek mond valamit. Nekünk, szervezőknek azért, mert eleinte nem tudtunk egy frappáns címet kitalálni, mígnem a Körösök Völgye Naturpark Egyesület (Békéscsaba) egy programjának címe be nem ugrott, pontosan ezzel a szlogennel: zöldülj, fordulj! Kérésünkre hozzájárultak a szlogen használatához, melyet ezúton is nagyon szépen köszönünk nekik!

A polgármester úr köszöntőjében a "térülj, fordulj" régies kifejezésre asszociált, a pedagógusoknak, anyukáknak ismerős lehet a "perdülj, fordulj" - egy gyermekdalból. Akár így, akár úgy, a cím jól kifejezi a változásra, a váltásra való felhívást, vagyis segíteni szeretnénk a családoknak az életmódváltásban. Több időt töltsön együtt a szűkebb vagy tágabb család, gyerekekkel játszva, ne tévét nézve, együtt alkossanak, akár kertészkedjenek, s a finom zöldségeket maguk termesszék, lehetőleg biológiai módszerekkel, s az egészséges táplálkozás kerüljön előtérbe.
A programhoz nagyon sok segítséget kaptunk galgahévízi és távoli ismerősöktől.
Lássuk csak szépen sorban!

Botosné Anikó és Paraszkay Sára a Saláta Sára című mesét dolgozták fel. Kissé átformálták a sorokat, hogy rímeljenek, s rajzos lapon be is mutatták a gyerekeknek a piacról szóló történet zöldség-gyümölcs szereplőit. Nagyon élvezték a gyerekek!
A kézműves asztaloknál Mrkváné Kerekes Évával só-liszt gyurmázhattak a kicsik, és a szülők is, szépséges húsvéti díszeket alkothattak.

Vanóné Judit óvónő régi cd lemezek felhasználásával színes gyerekrajzokat tett díszekké. Sukajné Erzsike, Köles Timi gipszmintákat festett a gyerekekkel. Köszönet nekik, hogy a munkás kezeket irányították, az alapanyagokat összegyűjtötték, felajánlották.
Az Egészségvásárra érkeztek: Botos Alajos (magvak, őrlemények),Bíróné Marika (italporok Ganodermával), Tapolcai Ágnes (Biyovis), Kónya Árpád (BIOKAL), Górász Éva (tönkölypárna), Basa Brigitta (gyógy és fűszernövények), Cserneticsné Tölgyesi Ildikó (mosószerek, kézműves szappanok), Székely Gyöngyvér (bio vetőmagok, bio növényvédőszerek), Gregus Andrea és Szél Zsuzsi (kézimunka), Gódorné Gergely Éva (biozöldségek kóstolásra, ingyenes elvitelre).

Sajnos nagy forgalomról nem számolhatunk be, de bízunk benne, hogy egy kezdeti lépésként tekintenek erre a rendezvényre, s máskor is eljönnek. Nekik is nagyon szépen köszönjük a felajánlásokat, tomboladíjakat. A fődíjat Hajdu Ádám vihette haza, kertészkedő eszközök és bionövényvédőszer formában!
A tombolajegyeket árusították a nagyfiúk: Tóth Miklós Ágoston, Stefán Kristóf és Sukaj Gergő, akik igen jó munkát végeztek, s nagy örömet okoztak így kicsiknek, nagyoknak egyaránt!
Az előadóink a kertészkedés és a helyi termelés fontossága iránti lelkesedésből jöttek el Galgahévízre, s tartottak nagyon érdekes előadásokat. Hálásan köszönjük nekik is: Basa Brigitta, Tóth Krisztina, Gódorné Gergely Éva és Székely Gyöngyvér.
A művelődési ház részéről Darnyik Ágnes és Horváthné Zsuzsi biztosították a szervezést, a Galgamenti Népfőiskola részéről Nagy Andrea a vásárosokat, előadókat igyekezett összeszervezni. A civil szervezetek továbbiakban még: szervezők - helyi nagycsaládosok, az Emberséggel az Emberért Egyesület, GondolkodásMóka klub, résztvevők - nyugdíjas klub tagjai. Mindezeket átszámolva 26 segítő felnőtt és gyermek részvételével sikerült a programunkon közel 30 galgahévízi gyermeket és további közel 20 felnőttet megszólítanunk. Annyira jó lenne, ha többen is csatlakoznának és részt vennének ilyen programokon. Akik ott voltak élvezték és tetszett nekik, bevallásuk szerint. Még egy közös tornázásban is lehetett részük!

S. Nagy Andrea

A rendezvényt így látta Paraszkay Sára:


Tanulságos volt Basa Brigitta bemutatója és ismertetője, a gyógy- és fűszernövények termesztéséről és felhasználásáról. Még ételrecepteket is hallhattunk. Kicsi cserepes növényeket is lehetett tőle venni. Gódorné Éva számolt be - képek vetítésével - arról a hasznos kezdeményezésről, amelyet tavaly a katolikus egyház és kisebbségi vezetők támogatásával végeztek, amikor - arra alkalmas - roma családokat rávettek, hogy az addig elhanyagolt kertjükben konyhakertet műveljenek. Ehhez anyagi, tárgyi és módszertani segítséget is kaptak. A sikerélmény következményeként idén sokkal nagyobb az érdeklődők száma. Felmerült, hogy erre nem csak a segélyből élőket, hanem más, a kiskertjüket nem hasznosító családokat is rá lehetne venni. El is indult az önkormányzat részéről egy ilyen irányú kezdeményezés.

Tóth Krisztina (egykori ökofalu alapító tag, Nagy Gábor építész felesége) arról számolt be, hogyan próbálják Gödöllőn a piactér szomszédságában lévő, "Kicsi Szép" termelői boltban összehozni a megbízható termelőket az igényes vásárlókkal.

Számomra a legérdekesebb Székely Gyöngyvér, bio-gazdabolt vezető előadása volt. Rendkívül sok és számomra is új információt tárt fel - kiemelkedően jó előadókészséggel. Különösen érdekelt az emelt dombágyásról szóló részlet. Megtudtuk, hogy náluk ehhez készült speciális öntözőrendszer, részletes tanácsadás, még növénytársítási útmutató is kapható. A helyszínen is lehetett tőlük vásárolni, bolti áron, tanúsítottan csávázásmentes és a Kárpát-medencéhez akklimatizálódott zöldségek vetőmagját. Boltjuk Budapesten van, Magyar Biogazdaságok Áruháza és a Bio-gazdabolt, www.bio-gazdabolt.hu.

Nagy kár, hogy ezen az érdekes és szórakoztató (gyerekfoglalkoztatással, közös tornával színesített) rendezvényen igen csekély volt a lakosság részvétele. Paraszkay Sára